Sosyal Nedir ?

Sosyal ağ nedir?

Sosyal ağlar, kullanıcıların ve kuruluşların bağlantı kurmasına, iletişim kurmasına, bilgi paylaşmasına ve ilişkiler kurmasına olanak tanıyan web siteleri ve uygulamalardır. İnsanlar aynı bölgedeki diğer kişilerle, aileleriyle, arkadaşlarıyla ve aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle bağlantı kurabilir. Sosyal ağlar, günümüzde internetin en önemli kullanımlarından biridir.

Facebook ,Telegram, Yotube,Discord, linkedin, Twitter, Instagram .Pinterest ve TikTokRedditgibi popüler sosyal ağ siteleri, bireylerin sosyal bağlantıları sürdürmesini, bilgi sahibi olmasını ve bilgiye erişmesini ve ayrıca çok sayıda bilgiyi paylaşmasını sağlar. Bu siteler ayrıca pazarlamacıların hedef kitlelerine ulaşmasını sağlar.

Sosyal ağ siteleri, ilk sosyal ağ sitesi olan SixDegrees.com'un 1997'de piyasaya sürülmesinden bu yana uzun bir yol kat etti. Günümüzde dünya, daha yeni sosyal ağ platformlarını hızla benimsiyor. DataReportal'a göre , Ocak 2022'de yapılan bir Kepios analizi, dünya çapında 4,74 milyardan fazla sosyal ağ kullanıcısı olduğunu gösterdi.

Sosyal ağlar nasıl çalışır?
Sosyal ağ terimi, hem gerçek hem de dijital dünyada bağlantılara sahip olmayı gerektirir. Bugün, bu terim esas olarak çevrimiçi sosyal iletişimlere atıfta bulunmak için kullanılır. İnternet, insanların başka türlü asla tanışamayacakları başkalarını bulmalarını ve onlarla bağlantı kurmalarını mümkün kılmıştır.

Çevrimiçi sosyal ağlar teknolojiye ve internet bağlantısına bağlıdır. Kullanıcılar sosyal ağ sitelerine bilgisayarlarını, tabletlerini veya akıllı telefonlarını kullanarak erişebilirler. Çoğu sosyal ağ sitesi, verileri kolay anlaşılır bir biçimde düzenlemek, depolamak ve almak için Python gibi gelişmiş programlama dilleri kullanan aranabilir veritabanlarının arka ucunda çalışır . Örneğin, Tumblr günlük operasyonlarında Google Analytics , Google Workspace ve WordPress gibi ürünleri ve hizmetleri kullanır.

Sosyal ağlar nelerdir?
Çevrimiçi olarak var olan geniş yelpazedeki web siteleri, uygulamalar ve hizmetlerle, sosyal ağın tek bir kesin tanımı yoktur. Ancak genel olarak, sosyal ağların onları birbirinden ayıran birkaç ortak özelliği vardır.

Bir sosyal ağ, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklere odaklanacaktır . Kullanıcılar öncelikle diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri görüntüler ve bunlarla etkileşime girer. Başkaları tarafından görüntülenebilmesi için metin, durum güncellemeleri veya resimler göndermeleri teşvik edilir.
Sosyal ağlar, kullanıcının veya kuruluşun bir profil oluşturmasına olanak tanır. Profil, kişi hakkında bilgi ve onlar tarafından gönderilen içeriklerin bulunduğu merkezi bir sayfa içerir. Profilleri gerçek adlarıyla ilişkilendirilebilir.
Sosyal ağlar, diğer kullanıcılarla kalıcı bir bağ kurmanın bir yolunu sunar. Bu bağlantılar genellikle diğer kullanıcıyı arkadaş edinme veya takip etme olarak adlandırılır . Kullanıcıların diğer kullanıcıları bulmasına ve ilişki ağları oluşturmasına olanak tanır. Genellikle bir algoritma, bağlantı kurmak isteyebilecekleri diğer kullanıcıları ve kuruluşları önerir.
Genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, sosyal ağ sosyal medyadan farklıdır . Bir sosyal ağ, bireyler arasındaki bağlantılara ve ilişkilere odaklanır. Sosyal medya, daha çok geniş bir kitleyle paylaşım yapan bir bireye odaklanır. Bu durumda, medya kitle iletişim araçlarındakiyle aynı anlamda kullanılır. Çoğu sosyal ağ, sosyal medya siteleri olarak da kullanılabilir.

Sosyal ağların amacı nedir?
Sosyal ağlar aşağıdaki dört temel amaca hizmet eder:

Paylaşım. Coğrafi olarak dağılmış arkadaşlar veya aile üyeleri uzaktan bağlanabilir ve bilgi, güncelleme, fotoğraf ve video paylaşabilir. Sosyal ağlar ayrıca bireylerin benzer ilgi alanlarına sahip diğer insanlarla tanışmasını veya mevcut sosyal ağlarını genişletmesini sağlar.
Öğrenme. Sosyal ağlar harika öğrenme platformları olarak hizmet eder. Tüketiciler anında son dakika haberlerini alabilir, arkadaşları ve aileleriyle ilgili güncellemeler alabilir veya topluluklarında neler olup bittiğini öğrenebilir.
Etkileşim. Sosyal ağlar, zaman ve mesafe engellerini ortadan kaldırarak kullanıcı etkileşimlerini artırır. WhatsApp veya Instagram Live gibi bulut tabanlı video iletişim teknolojileriyle, insanlar dünyadaki herkesle yüz yüze konuşabilir.
Pazarlama. Şirketler, platform kullanıcıları arasında marka bilinirliğini artırmak, müşteri sadakatini ve dönüşüm oranlarını iyileştirmek ve marka ve ses kimliğini tanıtmak için sosyal ağ hizmetlerinden yararlanabilir.
Sosyal ağların farklı türleri nelerdir?
Sosyal ağ sitelerinin çeşitli kategorileri bulunsa da en yaygın altı türü şunlardır:

Sosyal bağlantılar. Bu, insanların çevrimiçi profiller ve güncellemeler aracılığıyla arkadaşları, aile üyeleri, tanıdıkları veya markalarla iletişimde kaldığı veya benzer ilgi alanları aracılığıyla yeni arkadaşlar bulduğu bir tür sosyal ağdır. Bazı örnekler Facebook, Myspace ve Instagram'dır .
Profesyonel bağlantılar . Profesyonellere yönelik olan bu sosyal ağlar, iş ilişkileri için tasarlanmıştır. Bu siteler, örneğin yeni profesyonel bağlantılar kurmak, mevcut iş bağlantılarını geliştirmek ve iş fırsatlarını keşfetmek için kullanılabilir. Profesyonellerin iş arkadaşlarıyla bağlantı kurabileceği genel bir forum içerebilir veya belirli mesleklere veya ilgi düzeylerine dayalı özel bir platform sunabilir. Bazı örnekler LinkedIn, Microsoft Yammer ve Microsoft Viva'dır .
Multimedya paylaşımı. YouTube ve Flickr dahil olmak üzere çeşitli sosyal ağlar video ve fotoğraf paylaşım hizmetleri sağlar.
Haber veya bilgilendirici. Bu tür sosyal ağlar kullanıcıların haber hikayeleri, bilgilendirici veya nasıl yapılır içerikleri yayınlamasına olanak tanır ve genel amaçlı veya tek bir konuya adanmış olabilir. Bu sosyal ağlar, günlük sorunlara yanıt arayan insanların topluluklarını içerir ve web forumlarıyla çok ortak noktaları vardır. Başkalarına yardım etme duygusunu teşvik eden üyeler, sorulara yanıtlar verir, tartışma forumları düzenler veya başkalarına çeşitli görevleri ve projeleri nasıl gerçekleştireceklerini öğretir. Popüler örnekler arasında Reddit , Stack Overflow veya Digg bulunur.
İletişim. Burada sosyal ağlar, kullanıcıların birebir veya grup sohbetlerinde birbirleriyle doğrudan iletişim kurmasına olanak sağlamaya odaklanır. Gönderilere veya güncellemelere daha az odaklanırlar ve anlık mesajlaşma uygulamaları gibidirler. Bazı örnekler WhatsApp , WeChat ve Snapchat'tir .
Eğitimsel. Eğitimsel sosyal ağlar uzaktan öğrenme sunar, öğrencilerin ve öğretmenlerin okul projelerinde işbirliği yapmalarını, araştırma yapmalarını ve bloglar ve forumlar aracılığıyla etkileşim kurmalarını sağlar. Google Classroom , LinkedIn Learning ve ePals popüler örneklerdir.
Sosyal ağların avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Sosyal ağlar iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Bir yandan eşsiz sosyal faydalar sağlarken, diğer yandan insanları yanlış bilginin yayılmasına, gizlilik ve güvenlik tehditlerine karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Sosyal ağların tüketicilere ve işletmelere sağladığı faydalar şunlardır:

Marka farkındalığı. Sosyal ağlar, şirketlerin yeni ve mevcut müşterilere ulaşmasını sağlar. Bu, markaların daha ilişkilendirilebilir olmasına yardımcı olur ve marka farkındalığını teşvik eder.
Anında ulaşılabilirlik. İnsanlar arasındaki fiziksel ve mekansal sınırları ortadan kaldırarak, sosyal ağ siteleri anında ulaşılabilirlik sağlayabilir.
Takipçi kitlesi oluşturur. Kuruluşlar ve işletmeler, takipçi kitlesi oluşturmak ve küresel çapta erişimlerini genişletmek için sosyal ağları kullanabilirler.
İş başarısı. Müşterilerin sosyal ağ platformlarında oluşturduğu olumlu yorumlar ve değerlendirmeler, işletme satışlarını ve karlılığını artırmaya yardımcı olabilir.
Artan web sitesi trafiği. İşletmeler, web sitelerine gelen trafiği artırmak ve yönlendirmek için sosyal ağ profillerini kullanabilirler. Bunu, örneğin ilham verici görseller ekleyerek, eklentiler ve paylaşılabilir sosyal medya düğmeleri kullanarak veya gelen bağlantıları teşvik ederek başarabilirler.
Sosyal ağların şu dezavantajları da var:

Söylentiler ve yanlış bilgiler. Yanlış bilgiler sosyal ağ platformlarının çatlaklarından sızabilir ve tüketiciler arasında karmaşa ve belirsizliğe neden olabilir. İnsanlar genellikle sosyal ağ sitelerinde yayınlanan her şeyi kaynaklarını doğrulamak yerine olduğu gibi kabul ederler.
Olumsuz yorumlar ve eleştiriler. Tek bir olumsuz eleştiri, özellikle yorumlar büyük bir takipçi kitlesine sahip bir platformda yayınlanmışsa, yerleşik bir işletmeyi olumsuz etkileyebilir. Lekelenmiş bir işletme itibarı genellikle onarılamaz hasara yol açabilir.
Veri güvenliği ve gizlilik endişeleri. Sosyal ağ siteleri istemeden tüketici verilerini riske atabilir. Örneğin, bir sosyal ağ sitesi veri ihlali yaşarsa , o platformun kullanıcıları da otomatik olarak radarın altına düşer. Business Insider'a göre, Nisan 2021'deki bir veri ihlali, 500 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel verilerini sızdırdı.
Zaman alıcı bir süreç. Bir işletmeyi sosyal medyada tanıtmak sürekli bakım ve onarım gerektirir. Düzenli gönderiler oluşturmak, güncellemek, hazırlamak ve planlamak önemli miktarda zaman alabilir. Bu, sosyal medya pazarlamasına adamak için ekstra personel ve kaynaklara sahip olmayabilecek küçük işletmeler için özellikle zahmetli olabilir.
İş dünyasında sosyal ağlar
Bir işletme veya kuruluşun sosyal ağları kullanmasının birçok yolu vardır. Dünya çapında, ortalama bir kişi günde iki saatten fazla sosyal ağları kullanarak vakit geçiriyor. Bu harika bir fırsat ve pazar anlamına geliyor.

Çoğu sosyal ağ kar amacı güden şirketler olarak yönetilir. Gelirlerinin çoğunu reklam veya tanıtılan içerik satarak elde ederler. Facebook'un ana şirketi Meta'nın yaklaşık 300 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardır.

Sosyal ağlar müşteri araştırması , etkileşim ve pazarlama için kullanılabilir . İşletmeleri ve müşterileri doğrudan birbirine bağlamanın bir yolunu sunarlar. Markalar kendi etraflarında bir topluluk oluşturabilirler. Sosyal ağlar kullanıcıların beğenileri ve beğenmedikleri hakkında bilgi toplar ve son derece hedefli reklamcılığa olanak tanır. Sosyal medya dinleme, bir organizasyonun insanların şirketleri hakkında neler söylediğini öğrenmesini sağlar.

Bazı işletmeler dahili sosyal ağlar uyguluyor. Çok büyük organizasyonlarda bu, çalışan katılımını ve memnuniyetini artırabilir. Ayrıca, ekipler coğrafi olarak daha çeşitli hale geldikçe veya üyeleri evden çalıştıkça, özel sosyal ağlar iş birliğini ve bilgi paylaşımını teşvik edebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *